Am revenit cu partea a 2-a din proiectul ” Support The Local Bands”, de data asta impreuna cu Doru Trascau si Nick Fagadar
Am inceput aceasta serie pentru a incuraja si a sustine muzica underground din Romania. Episodul trecut a fost impreuna cu Dan Costea (COMA) si Andrei Mihai (Breathelast/TBWCW) pe care il puteti citi aici.
Doru Trascau este solistul trupei The Mono Jacks, trupa ce a fost fondata in 2008. Doru era deja cunoscut de catre publicul muzicii alternative-rock, cu trupa AB4 pe care tot el a infiintat-o in anul 2000. La 2 ani, The Mono Jacks, si-a lansat primul album numit ” Live in Stereo” urmand in 2017 sa lanseze “Usor Distorsionat”, in cadrul careia intra piesele ca: “1000 de DA”, “Un sfert de secunda” si “Unde esti”. Albumul il puteti cumpara aici.
EU: Ai infiintat trupa The Mono Jacks in 2008 dupa ce ai cantat in trupa AB4, crezi ca faptul ca lumea te stia de ceva timp a insemnat un avantaj pentru tine si trupa ta?
DORU: In 2008, momentul in care am inceput sa caut oameni pentru noul proiect, cea mai mare teama pe care o aveam era ca fiecare chestie pe care o voi face cu The Mono Jacks va fi cantarita si masurata dupa realizarile avute cu AB4. Din fericire, m-am inselat. A contat, insa, perioada in care am cantat cu AB4. Desi porneam de la zero, cu The Mono Jacks, aveam in spate un bagaj de experiente pe care le stransesem cu AB4, experiente din care am invatat ce si cum trebuie facut.
EU: Ati reusit impreuna ca trupa sa cantati la festivaluri importante din Romania cat si din afara (Sziget, Exit, Eurosonic), mai crezi ca dupa toate astea trupa The Mono Jacks mai face parte din aceasta lume a “underground-ului” ?
DORU: Eu am o teorie, poate, aparte, despre underground. Underground-ul asa cum il privesc eu ramane underground cata vreme canti in subsolul in care ai sala de repetitii. Daca esti difuzat la radio, ai concerte, filmezi videoclipuri nu cred ca se mai poate vorbi despre underground. Este si cazul nostru. Cred, insa, ca rock-ul, mai ales aici in Romania, reprezinta inca o nisa foarte ingusta. Asa ca indiferent ca te cheama undergound, nisa, sau rock star, daca iti place sa canti, important este sa nu te opresti. Restul, vine de la sine. ROCK ON!
“Marea majoritate dintre noi stim cum este sa fii la inceput intr-un proiect. Incepem de jos si dam din maini si din coate ca sa ajungem unde ne dorim, dar putin de ajutor din partea altora este mereu binevenit. Daca ne ajutam reciproc si sustiem scena, nu cred ca o sa ne para rau mai tarziu.”
Am fost foarte bucuros cand Nick Fagadar a fost de acord sa ma ajute in acest proiect. Nick este vocea formatiei Luna Amara. O formatie de muzica rock, fondata in 1999 sub primul nume ” Tanagra Noise ” in Cluj-Napoca. Ca trupa s-au remarcat usor, introducand un instrument mai rar intalnit in muzica rock … trompeta, care este interpretata de Mihnea Blidariu.
EU: Ce părere ai despre comunitatea underground din România și după atâția ani de activitate cu trupa Luna Amara, voi credeți ca mai faceți parte din underground? Sau ați reușit să creați un business?
NICK: Nu am asociat prea des ideea de business cu muzica. In mod evident, nu se exclud. Nici macar nu am reusit, dupa atatia ani, sa vad muzica din perspectiva unei profesii al carei scop este sa iti asigure traiul. Muzica ramane pentru mine un limbaj al firescului si al creativitatii fara de care m-as simti incomplet. La fel cum stilistic muzica noastra e greu de pus intr-o singura nișă, lucru care deconspira nevoia noastra intrinseca de libertate, nici apartenenta ca trupa la un curent sau loc anume in contextul unui fenomen muzical autohton nu mi s-a parut atractiva. Astfel, nu consider Luna amara nici underground, nici mainstream pentru simplul motiv ca genul asta de inacadrare poate servi, cel mult, cuiva care e in afara si priveste inspre noi cu rigoarea unui colectionar.
EU:Cu ce trupe empatizezi din underground?
NICK: Cu orice trupa care trezeste in mine, prin muzica sa, emotii, ganduri, framantari, reflectii. Cu cat mai sincera si autentica e trairea muzicala, cu atat sansele sunt mai mari ca aceasta sa ajunga sa atinga oameni.
EU: Ce sfaturi ai da unor trupe mici, la început de drum?
NICK: Sa aiba rabdare unii cu ceilalti, in trupa, sa se cunoasca si sa fie sinceri cu ei si cu cei din fata scenei.
Luna Amara o sa concerteze pe 8 iulie la Bucovina Acoustic Park (Unde va recomand sa mergeti ca sa-i ascultati si in formula acustica),13 iulie la Rock Me – Osica Fest, la Beraria H pe 16 iulie, la Bucovina Rock Castle pe 25 august si la Posada Rock pe 1 septembrie. (Campulung).
Pe baietii de la The Mono Jacks ii puteti auzii live la Rock Me – Osica Rock Fest pe 14 iulie , in Expirat Club pe 12 iulie (acustic) si pe 15 septembrie in Hard Rock Cafe
Multumesc celor doi ca m-au ajutat in acest proiect si tuturor celor care m-au sustinut la primul articol, pe care il puteti vedea aici:
“Support the local Band | #1 cu Dan Costea si Mihai Andrei. “
*poza de cover via Facebook: facebook.com/LunaAmaraBand