Do It Yourself sau DIY este metoda de creare sau de organizare a unui eveniment, festival, concert fara ajutorul direct a unor experti sau profesionisti in acest domeniu.
Un eveniment DIY in Romania este si Good But Not The Best Fest (GBNTBF), un festival ce se tine in perioada 29-31 martie in Bucuresti, Este un festival organizat de oameni cu o pasiune extrem de mare pentru muzica si mai ales pentru muzica locala.
GBNTB nu urmareste profitul ci isi doreste sa fie construit prin munca colectiva a doritorilor de a ajuta si de a participa in aceeasi masura la eveniment. GBNTB ia nastere ca manifest la adresa festivalurilor si evenimentelor mainstream organizate de institutii mai mult sau mai putin demne, sponsorizate cu bani mai mult sau mai putin curati. Prin GBTNB vrem sa evidentiem faptul ca artistii si consumatorii de arta facuta doar din pura pasiune, fara scopuri materiale sau obscure, pot sa realizeze un eveniment care sa ramana in memoria underground-ului bucurestean ca fiind evenimentul ala “ciudat”, “dubios”, “diferit”, “nou”.
comunicat de pe pagina oficiala GBNTBCollective
Asa cum se vede si pe afisul principal, fac parte din festival ca partener si ajut cum stiu eu cel mai bine, prin fotografii, videoclipuri si ei bine cu articole. Da… or sa fie si meme-uri, rabdare. Ma bucura foarte tare sa stiu ca sunt si astfel de evenimente la noi, mai ales ca si fac parte din el. Good But Not The Best Fest este la prima editie deci este ceva nou pentru toata lumea. Line up-ul este bun din punctul meu de vedere mai ales ca urmeaza sa cante 4 trupe dragi mie. Eu zic ca acest line up vine perfect pentru iubitorii scenei locale din Bucuresti si din tara
TBA– trupa mea preferata din Romania, baietii de la Zero Fox Given, Take No More – “breakdowne tatiiiii” si Visions Of Madness sunt cateva din trupele locale pe care astept sa le vad cu nerabdare si sa dansez impreuna cu cei din public pe piesele preferate.
Deadends (AT) si Lookin Up (NZ) sunt cele 2 trupe care vin de la mare distanta ca sa cante si sa ne bucure cu piesele lor punk.
Lookin Up
Proiect născut în orașul Aotearoa din Nouă Zeelandă, proiectul Lookin Up și-a făcut apariția în scena hardcore locală prin energia, carisma și pasiunea de care dau dovadă în concertele lor. De-a lungul timpului aceștia au cântat cu trupe precum Rise Against, The Story So Far, Man Overboard, Deez Nuts, Gorilla Biscuits, Turnstile, Parkway Drive, Thy Art Is Murder
Deadends
Deadends sunt din Graz / Austria și nu au nici o idee cum să răspundă corect la întrebarea: “Deci, ce faci?”. Există o mulțime de Punkrock, de melodie, de voci dure dar și de cele moi, ocazional ambele. Uneori repede, din când în când lent, dar întotdeauna cu o mulțime de emoții care formează sunetul lor distinctiv și pasionat. Când (ex-) membri ai unor trupe precum ASTPAI și ANTS! s-au reunit în 2013 pentru a începe ceva nou și rapid, proverbialul “DEAD-END” s-a dovedit a fi mai mult și, după două EP-uri, nenumărate spectacole și turnee au dus la lansarea primului lor album full-length “The Essence Of Every Second” în 2016.
Am vrut sa aflu mai multe despre acest festival DIY asa ca am vorbit direct cu Ionut Constantin aka Turist si Leo Traila – solist al trupei TBA
1. Ce inseamna un festival DIY pentru tine?
Turist: Pentru mine DIY este exact ce se intampla acum. Frustrarea provocata de miserupismul oamenilor din Bucuresti m-au impins aici. Faptul ca majoritatea se plange mereu de faptul ca “nu se intampla nimic”, “ma plictisesc”, “nu e nimic nou”, m-a dus aici. Vreau sa le dam peste nas si sa ii facem pe cativa sa constientizeze diversitatea ce se afla chiar sub nasul lor, diversitatea pe care ei o trec cu vederea si pe care nu dau doi bani, sa aprecieze cumva efortul si rezultatul unor munci pe care doar creatorii le cunosc. Sa nu mai vada doar produsul final. Sa fie unitate, o strangere de mana constanta. Sa vedem in sfarsit ca sunt putin bagati in seama cei care fac ceva, care incearca, care merita. De la trupe, artisti, fotografi pana la cei care vin si admira.
Leo Traila: Festival facut prin eforturi colective ale unui grup de oameni cu acelasi aspiratii si pasiuni, cu foarte putin spre deloc ajutor financiar si fara scopuri de profit
2. Cum au reactionat trupele cand le-ai vorbit de acest proiect si le-ai intrebat daca vor sa faca parte din el ?
Turist: Cred ca a fost uimitor cum 90% din trupe au reactionat pozitiv. Majoritatea oricum ne sunt prieteni, dar le-am spus de la bun inceput ca nu le putem promite bunuri materiale ci doar promovare asa cum putem, bunurile vor veni din partea oamenilor care vin la concerte si concept in sine.
Leo Traila: Trupele care vor canta sunt in unanimitate constiente de ideea de concert/fest/event DIY asa ca nu au fost greu de convins. Speram ca pe viitor sa convingem mai multi artisti ca, desi traim intr-o lume unde banul e stapan (now it’s all about the money), pasiunea, dorinta de afirmare si placerea emotionala de a fi validat intr-o societate bolnava sunt mai importante. Cel putin pentru noi. Also sharing is carring. Trupele din Austria si Noua Zeelanda, de asemenea, au exclus ideea de profit. Din banii stransi li se vor plati acestora transportul si mancarea. Daca se vor strange mai multi, vor fi restituiti celor care au suportat cheltuilile pentru stickere, afise, bratari, etc. Acomodarea trupelor (din afara) se va face la noi acasa. Stim ca nu suntem nici primii nici ultimii care facem asta dar ne dorim sa aratam publicului larg, prezent in alte scene, ca se poate face o treaba frumoasa doar din pasiune, rabdare si solidaritate, cu riscul de a parea boschetari, imaturi sau #saraki.
3.Ce probleme mici/mari ati mai intampinat ?
Turist: Problema principala a fost cred ca cea de spatiu, inca de la bun inceput. Nu cautam un club, nu cautam o sala de concerte, cautam ceva personal care sa ramana intiparit in mintea noastra si a tuturor. Micile probleme organizationale au fost rezolvate usor, oamenii ne-au sarit in ajutor chiar si fara sa-l cerem.
Leo Traila: In afara de locatie, nu ne-am lovit de prea multe probleme. Oamenii din OGR Crew s-au oferit sa ajute la partea de promovare fizica, membrii trupelor pun la bataie instrumentele, Nea Nelu nu a cerut niciun bani pentru locatie (poate isi scoate parleala cu nunta. Sau botezul. Nici el nu stia sigur.).
4. Este primul festival DIY din Ro? sau Bucuresti?
Turist: Nu, acum 15 ani se facea Antifa Fest. In schimb concertele DIY se tin atat in Bucuresti cat si in celelalte orase din tara, exact asa cum se pot face – in sufragerii, case parasite, locuri obscuri sau beciuri. DIY este pasiunea fata de comunicare, muzica, cat si exprimarea in sine fiindca totul devine apropiat si personal, iar atmosfera devine una empatica si colectiva, poate chiar warmy.
Leo Traila: Cu siguranta nu. Festuri DIY au fost si vor fi mereu atat in Bucuresti cat si in restul tarii. Timisoara si Cluj sunt doar primele doua exemple care imi vin acum in minte. Problema e ca nu mai sunt atat de dese, DIY-ul fiind asociat cu scena punk, iar scena micsorandu-se vazand cu ochii. Poate ca noi suntem renasterea si odata cu acest umil fest scena va creste din nou, odata cu noi. Trebuie sa ne asumam acest rol. Un festival DIY deja cu traditie in Bucuresti e Something For The Core organizat de HC RO si 7inc, care se asemenea ne ajuta la realizarea GBNTB, oameni care au inteles ca o scena se formeaza cu cooperare, nu rivalitate.
5. Ce activiati se gasesc in timpul zilei?
Turist: Activitatile vor fi cat mai variante. Am incercat sa cautam si din fericire am si gasit. Vor fi contesturi ad-hoc (veniti pregatiti cu skate-ul), workshopuri de graffitti si design/despre arta de a scrie, expozitii cu vanzare (tricouri, tablouri, borsete, stickere, etc.) cat si diverse decoratii din partea artistilor ce vor fi prezenti.
Leo Traila: Workshopuri, cateva desene interesante, arta moderna, tatuaje, picturi… asta mi-a zis Turist, nu prea m-am ocupat eu de partea asta. Sper ca oamenii care vor veni pe zi sa stea la o discutie despre cum vad ei scena punk, spre ce curent se indreapta arta, discutiile politice vor fi prezente si ele daca exista doritori (atata timp cat nu exista remarci sau atitudini rasiste, sexiste, homofobe care nu isi au locul la acest festival)
6. Dansam?
Turist: Dansatul este chiar indicat. Puteti sa va aruncati unii pe altii, sa va carati pe sus, sa va impingeti, sa faceti hore si ce mai vreti voi. Singura conditie este ca la sfarsit toti sa fie happy and safe.
Leo Traila: Dansam, ne luam in brate, ne luam pe sus, zambim, petrecem si celebram prietenia.
Mihnea Ene: Miscarea e mereu bine-venita pentru oricine. Eu zic sa facem frumos ca sa tinem minte mult timp acest event. Sa fim fericiti dupa ce se incheie aceasta editie si sa numaram zilele pana la urmatoarea. Be Safe ! (da, mi-am raspuns singur la intrebare, is my site, ok? )
Ne place transparenta si incurajam sinceritatea, ne asumam acest aspect. Patronul Clubului Sims, dupa cateva pahare, a promis unui apropiat de al dansului ca sambata, 30 Martie, clubul/barul/carciuma dumnealui este liber/a sa gazduiasca o cununie civila. Noi am aflat de asta in momentul in care am fost sa lipim cateva postere. Avand in vedere ca am mentionat faptul ca orice om care intinde o mana de ajutor acestui eveniment este automat parte din colectiv, il putem ierta pe Nea Nelu desi munca noastra s-a ingreunat foarte mult. Dupa spusele dansului, la ora 21:00 localul ar trebui sa fie al nostru, insa nu stim ce sa mai credem. Cu toate acestea, la cate festivaluri cu o nunta ca opening act ati fost?
comunicat de pe pagina oficiala GBNTBCollective
Pagina Event: Good But Not The Best Fest
Pret & program:
Vineri 29.03 – Macaz – After 19:00 – Pay what you want
Sambata 30.03 – Club Sims: 13:00 – 19:00 Free entrance
After 19:00 – 25 lei
Duminica 31.03 – Club Sims: 13:00 – 19:00 Free entrance
After 19:00 – 25 lei
Sambata + Duminica: Bonus pack 40 lei.
PS: Multi dintre voi mi-ati dat mesaj ca vreti stickere asa ca o sa gasiti in fiecare zi, la fest !
STICKERE #Yey